Драматично куклен театър "Константин Величков" - град Пазарджик

Оценете
(1 глас)
Dramatichno-kuklen-teatur-Konstantin-Velichkov Dramatichno-kuklen-teatur-Konstantin-Velichkov

Драматично- кукленият театър “Константин Величков” е държавен театър,  второстепенен разпоредител с бюджетни кредити в Министерството на културата.Осъществява своята дейност в сграда – общинска собственост, построена през 1969 г., намираща се в центъра на град Пазарджик с адрес: площад “Константин Величков” №1. Разполага с голяма зала с 470 места и камерна зала със 100 места.Театърът получава ежегодна субсидия от община Пазарджик за подпомагане на неговата работа.

За начало на театралното дело в Пазарджик се смята 1870 г. с осъществяването на първото представление „Многострадална Геновева” в читалище „Виделина”, което се помещава в една от стаите на класното училище. Инициатори са Петър Бонев, Кочо Честименски и Константин Величков. К. Величков поставя пиесите „Иванко” от В. Друмев и „Разбойници” от Ф. Шилер.

През 1963 г.музикалният отдел е закрит и театърът минава към Министерството на просветата и културата като Държавен народен театър. Закрит е през 1964 г. с постановление на Министерския съвет.

През 1969 г. (отново с разпореждане на Министерския съвет) той е възстановен като Държавен  драматичен театър. Същата година е открита нова театрална сграда, проектирана от архитект Ст. Хаджистоянов. Директор на новата театрална трупа става актьорът Васил Спасов. В нея влизат част от актьорите на пловдивската Младежка сцена (Катя Паскалева, Северина Тенева, Адриана Палюшева, Стефан Германов). В течение на поредица от театрални сезони щатен режисьор е Николай Поляков (“Хоро”, “Чайка” и др.). През последвалите две десетилетия особено плодотворно за дейността на театъра се оказва режисьорското присъствие на Крикор Азарян (“Албена”, “Януари” и др.),а после наЛеон Даниел (“Одисей пътува за Итака”, “Господин Пунтила и неговият слуга Мати”, “Пейка” и др.). Директорската длъжност през този период най-продължително се заема от режисьора Георги Делев.

През 1997 г. сградата на театъра претърпява унищожителен пожар.

От 1998 г. до 2012 г. директор е режисьорът Владлен Александров. През 1999 г. статутът на театъра се променя, към него се присъединява Държавният куклен театър “Светулка” и новото формирование вече фигурира като Държавен куклено-драматичен театър. През този период особено се засилва международната дейност на театъра. Осъществяват се гастроли в балканските и други европейски страни, както и извън границите на Европа, участието в  международни и национални фестивали донася на трупата многочислени награди. От 2000  до 2011 г. театърът е домакин на Международния фестивал “Есенни театрални срещи”.

През 2013 г. директорският пост се поема от театроведа Александър Жеков.

 

За контакти:

  • Телефон: 034 443 533; 034 443 535
  • Град: Пазарджик
  • Адрес: Пл. „Константин Величков“ №1
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: