Родопски драматичен театър Николай Хайтов - град Смолян

Оценете
(1 глас)

 Театърът ни се намира в ситуация на възмездие. С възстановяването му една жестока несправедливост беше поправена. Това се случи с усилията и волята на много личности. Личности е точната думата. Най-значим за мен, обаче, е приносът на колегите ми артисти от Смолян. Именно това са унизените и оскърбените...и именно те издържаха през годините на агония тест за граждански личности в гражданско общество. Мисля, че всичко останало се случи благодарение на тяхната отдаденост, постоянство и себеотрицание. Вярвам в тяхната безкористност. Константин Павлов има един съдбовен стих по този повод, за да затворя темата : „Омразата е неграмотно опрощение, забравата възпроизвежда злото.” ...Без омраза, но с памет за това , което се случи - за да не се повтори...

     Добрият театър оцелостява – това е „театърът на светлината и сянката” (изразът е на Лорка), на доброто и злото в едно. Това оцелостяване прави човека по-добър. Няма смисъл театърът, който не прави хората по-добри.

Крум Филипов

      Писмо на артистите от Смолян до депутатите, избрани от техния град:
Даниела Дариткова - ГЕРБ
Дора Янкова - БСП
Петър Кадиев - АБВ (зам. председател в комисията за култура в Народното събрание)
Мустафа Карадайъ - ДПС

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян отново е поставен пред опасността от закриване. След като беше преустановена дейността му в периода 2010 – 2014 година, той беше „създаден” отново с Министерско постановление и веднага хвърлен на пазара без трупа, без администрация, без техническо оборудване и без нито един спектакъл. В резултат на това за две години театърът натрупа дефицит от 45 600.00 лв. и вече е в списъка на осемте застрашени културни института. На 18.02.2016 година в интервю по БНТ зам. министърът на културата Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в Закона за закрила и развитие на културата, на базата на които ще се преобразуват застрашените културни институти в „открити сцени или държавни сцени, нещо което още не е уточнено”.
Ние, колективът на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”, настояваме незабавно (в качеството си на народен представител на гр. Смолян) да направите всичко възможно да възпрепятствате промените в Закона за закрила и развитие на културата, които целят единствено и само унищожаването на извънстолични театри и превръщането им в арена за изява на популярни лица от екрана /мечки/, като с това целия смолянски регион ще бъде обречен на бездуховност.
Разчитаме на вашата активна гражданска позиция. В противен случай, Вашето бездействие не може да бъде квалифицирано по друг начин, освен като НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО.

От целия състав на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов” - Смолян

За контакти:

  • Телефон: 0893 33 81 74 ; 0878 22 43 47
  • Град: Смолян
  • Адрес: бул. България №8
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: