Вили „Цветанови Двори“ - Къщи за гости в Рибарица

Оценете
(1 глас)
Къщи за гости в Рибарица Къщи за гости в Рибарица

Когато избирате семейната почивка, вие показвате своето отношение към най- скъпите за вас хора. Затова избора на мястото е с огромно значение. “Цветанови двори” е обект, който е създаден изцяло, за да удовлетвори своите  специални посетители, да направи тяхната почивка уникално и запомнящо се преживяване.

Тук може да усетите духа на планината, да вдишвате от изключително здравословния въздух, да ходите боси по автентичен калдъръм, да се печете на слънце легнали на някой шезлонг или на тревата, да карате велосипеди, вечерта да запалите камините и да приготвите сами уловената от Вас риба, да полеете тревата от дворната чешма или да я окосите сами. Тук, под красивото небе можете да прекарате приятни, романтични и прохладни вечери. Може да изкачите до близките баири, била или хижи и да се насладите на красивата природа на местността или да си наберете билки и гъби.

Местоположение:

Вили „Цветанови Двори“ се намират в с.Рибарица.

Село Рибарица е разположено в старопланински район, в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан, на 12 км от град Тетевен, 74 км югозападно от Ловеч и на 138 км североизточно от столицата София. Селото е разположено на бреговете на река Бели Вит.

Рибарица е провъзгласена за село 4 десетилетия след Освобождението. Още тогава ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина, вкусвали са от пъстървата, гръмвали са по някой елен и глиган за домашен трофей.

Тази форма на общуване може да се квалифицира като първата неорганизирана форма на туризъм. 1919 година младежи от туристическо дружество „Костина“ посещават красотите на Рибарица. Тогава се появяват излетници от туристическо дружество „Златен панег“ от град Луковит, които правят тридневен излет до Рибарица.

Започването на строителство на вили на територията на Рибарица от външни лица е признание за предимството и за развитие на туризма в национален мащаб, така също в признаване на курорта Рибарица. Строителството на вили започва от 1906 година, когато е построена и първата вила на директора на тетевенската банка Марин Ничев. През 1911 година е построена вилата на професор Жеко Спиридонов, на фамилия Дейкови, на Балабанови, Владимир Вазов.

Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провежда тържество в памет на Бенковски. Честването включва зрелищна възстановка на трагичното събитие. Всяка година актьори пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му.

Особено интересно е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Той единствен успява да се измъкне от засадата. По чудо остава невредим и се насочва към Троян. Няколко денонощия мокър, гладен и изтощен до смърт се лута из горите край селото. Помага му само овчарят Иванчо, за което по-късно губи живота си. Неговите потомци живеят в Рибарица и днес. Захари Стоянов е заловен и арестуван край троянските колиби.

 

„Цветанови двори”  е катогоризиран туристически обект № 358/ 06.2008г. и се състои от 2 самостоятелни вили, изградени в един общ двор.

Капацитетът на двете вили е 8+4 места.

Всяка вила има по 2 спални (всяка с баня и тоалетна), голяма дневна с камина, луксозно оборудван кухненски бокс и трапезария с телевизор и кабелна телевизия и интернет.

Можете да се възползвате от голяма полупокрита тераса с барбекю във всяка от вилите. Терасите разполагат с по една голяма маса за 6 човека.

Капацитетът на всяка вила е 4+2 легла (диван дневна).

Вилите са подходящи за семейства с малки деца. Предлагаме детски кошарки и пералня.

Дворът е обезопасен и има детски кът.

За контакти:

  • Телефон: 0888486562
  • Град: Рибарица
  • Адрес: ул.Георги Бенковски 388
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: