JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 632

Теракомп ООД - Американска боровинка

Оценете
(99 гласа)

Боровинките са един удивителен плод. На този сайт ще намерите много информация и снимки от нашата експериментална градина за тях. Ще споделим с вас нашия опит. Ако искате да научите повече или да обсъдите възникнал проблем, не се колебайте да се свържете с нас. 

Сини боровинки:

Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти от семейство Ericaceae, прeнесени от Северна Америка. Достигат височина до 2 м, цъфтят в началото на май, а плодовете започнат да зреят в средата от средата на юни, до началото на септември, в зависимост от подбраните сортове. Трябва да се знае, че синята боровинка има много специфични изисквания. Тяхното неспазване води до провал на реколтата.

Адаптирани са към кисели почви, както азалиите и рододендроните. Имат издържливост при зимните студове до -25оС за плодните пъпки, а дървесината издържа още по-ниски температури. Както повечето култури и те изискват значителна първоначална инвестиция за подготовка на мястото за засаждане. При малко повече старание от страна на стопаните, се получават отлични резултати.

 

Отглеждане на сини боровинки

 

 

Червени боровинки:

Бихме искали да ви представим един сравнително нов вид боровинка, непознат на българските стопани.
Родината на едроплодната червена боровинка е Северна Америка. В САЩ и Канада има огромни площи, оформени като блата, пригодени за отглеждане на тези толкова ценни плодове. В Европа има създадени млади насаждения в Полша и Германия, а в нашата страна се отглежда само от любители градинари.
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. Има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни /снимка 1/  достигащи до 2 линейни метра за един вегетативен сезон и изправени /снимка 2/, достигащи височина 15-20 см, на които са заложени плодните пъпки за настоящия сезон и вегетативните за следващия. Крайната цел е да се получи висока плътност на ластуните през първите две години, които след това да образуват силни, изправени плодоносни стъбла, а от там и по-голямо количество плодове.

Отглеждане на червени боровинки 

 

За контакти:

  • Телефон: 067062797 / 0894707909
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Град: Троян
  • Адрес: ул. П. Р. Славейков 52
  • Карта: