КМЕТСТВО БЕЛО ПОЛЕ

Оценете
(44 гласа)

belo-pole1

 

Село Бело поле (изписване до 1945 година Бѣло поле) е село в Югозападна България. То се намира в община Благоевград, област Благоевград, на около 4,5 км северозападно от областния и общински център град Благоевград.

Предполага се, че селото е наследник на древноримско селище. Правени са археологически разкопки и са открити монети от времето на Римската република. Според една легенда първите заселници (а според друга версия на легендата – пътуващи търговци) открили на това място поляни, осеяни с бели цветя. Оттам произлиза сегашното му име Бело поле.

 

Културно „огнище“ е читалище „Изгрев“, което се намира в сградата на кметството. Природни забележителности са причудливите скални форми на хълмовете, между които се намира старото землище, а също и малките пясъчни островчета (за съжаление вече почти унищожени) в река Струма.

От 15 август (Успение на Пресвета Богородица) 2004 г. в селото на тази дата ежегодно се провежда събор заради строящата се черква, която ще носи името на света Богородица. Програмата включва литературни и музикални изпълнения. Прави се и курбан за здраве.

Кмет на селото е:

Иван Станкев Стойчев  – тел: 073 86 16 22

За контакти: