ОБЩИНА AСЕНОВГРАД

Оценете
(1 глас)

За насОбщина Асеновград заема югоизточната част на Пловдивска област. Разположена е по двата бряга на река Асеница ( Чепеларска, Чая ). На север покрива малка част от Тракийската низина, а на юг обхваща обширни площи от Родопите, поради което значителна част от терена е силно пресечен и наклонен.

Територията и е 615 кв. км. Това представлява 10.3% от територията на Пловдивска област и 0.55% от територията на страната. Съседни общини са Родопи, Баните, Лъки, Първомай и Садово. По територия Асеновградската община е на трето място в областта след община Карлово и община Родопи.

Асеновград – центърът на общината, е най – големият град в Родопите и втори по големина в Пловдивска област. Той е разположен в подножието на планината на около 220 м. надморска височина и отстои на 19 км. от Пловдив, на 85 км. от Смолян и на около 180 км. от София. 

Общината има 29 населени места с общо население 64 034 жители (01. 02. 2011 г.). Кмет на Община Асеновград е Д – р Емил Караиванов. На територията на Общината развиват дейност предприятия от почти всички отрасли на икономиката. През 1999 година те са реализирали приходи в размер на 266 658 лв. Реализираните приходи за 2003 г. са нараснали на 351 969 лв., т.е. увеличени са с 31.99 на сто или с около 8 на сто средногодишно, което е по – високо от средното за страната.
Най – висок ръст на реализираните приходи за наблюдавания период е отбелязан в отрасъл Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили, лични вещи и стоки за бита. Реализираните приходи от него са 102 087 лв. през 1999 г. и са нараснали на 170 179 лв. през 2003 година.

Средногодишното им нарастване е 17023 лв. Други бързо развиващи предприятия в икономиката на Общината са от отраслите на Металургия и производство на метални изделия, Транспорт, складиране и съобщения, Хотели и ресторанти, Операции с недвижими имоти.

Спад в реализираните приходи се отбелязват в предприятията от отраслите Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, Строителство и др.

Важна характеристика за предприятията от общинската икономика е съотношението между реализираните от тях приходи от материалното производство и от услугите. През 1999 година това съотношение е било 58,54 на сто в полза на приходите реализирани от производствените предприятия. През 2003 година относителното им тегло намалява на 42,42 на сто. В резултат общинската икономика е загубила част от своя производствен характер и се е превърнала повече в икономика, доминирана от услугите. 

Друга важна особеност е, че в общинската икономика е настъпила пълна трансформация на собствеността в полза на частния сектор. През 1999 година частният сектор е създавал 88, 97 на сто от всички приходи, а през 2002 г., той създава вече 95, 15 на сто т. е. само незначителна част от приходите се създава от обществения сектор и това са главно общински предприятия.

За характеризиране на общинската икономика са анализирани и показателите за вида на регистрираните предприятия в зависимост от броя на заетия персонал. В Общината са регистрирани общо 2408 броя предприятия в т.ч.:
микропредприятия с персонал до 10 заети – 2234 броя, или 92,77 на сто от всички предприятия;
малки предприятия с персонал от 11 – 50 заети са регистрирани 143 броя, или 5, 98 на сто от всички;
средни предприятия с персонал от 51 – 100 заети са 19 броя или о, 79 на сто от всички;
междинна група със заети от 101 – 250 са регистрирани девет броя предприятия т.е. 0,37 на сто;
големи предприятия с персонал над 254 заети са регистрирани три броя, или 0,13 на сто от всички.
Обликът на общинската икономика дават микропредприятията и малките предприятия, които заедно представляват 98,75 на сто от всички регистрирани предприятия.

Най – много предприятия са регистрирани в отрасъл Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и стоки на бита – 1267 броя или 56,77 на сто от всички регистрирани. Следват предприятията, регистрирани в отрасъл Хотели и ресторанти – 255 броя или 10,59 на сто и др.

Очерталото се състояние налага извода, че в общинската икономика преобладават дребни предприятия и то концентрирани в един отрасъл.

Качествената характеристика на предприятията в общинската икономика е оценена чрез показателите за рентабилност на приходите и ефективност на разходите. 

 

Рентабилността на приходите на предприятията в Общината през 2003 година е била 100, 27 на сто или всеки 100 лв. приходи са създавали 0,27 лв. печалба, което е изключително ниско. За областта този показател е 103,00 или всеки 100 лв. приходи са създавали 3 лв. печалба, което е значително по – високо от постигнатото за Общината.

Най – ниска рентабилност на приходите е реализиран в отрасъл Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия минус 18,07 на сто. С отрицателна рентабилност на приходите са още предприятията от отраслите Строителство минус 0,91 на сто, Хотели и ресторанти – минус 0,78 и Производство на машини и обслужване без класифицираните – минус 0.55 на сто.

Общата констатация е, че структуроопределящи предприятия в Общината имат ниска рентабилност на приходите и това е сериозен проблем за общинската икономика.

Другият оценяван показател Ефективност на разходите е тясно свързан с първия. Неговата интерпретация показва, че със 100 лв. разходи се създават 100,27 лв. приходи в предприятията от Общината, което показва много ниска степен на ефективност. Разбираемо е, че отрасли с най – ниска ефективност са предприятията постигнали ниска рентабилност на приходите.

Излизането от посоченото състояние налага ръководствата на предприятията да предприемат съответните мерки за обновяване на технологиите и производствата. Общината би могла да инициира мероприятия в това отношение.
Независимо от посоченото, Общината е с развиваща се икономика.

 

ЗА 16-И ПЪТ ДИМИТЪР КУМЧЕВ ГРАБНА БАША НА ТРАДИЦИОННИТЕ ПЕХЛИВАНСКИ БОРБИ
Асеновград (1 февруари 2019) В местността Свети Трифон край Асеновград се проведе традиционния народен събор по случай празника Трифон Зарезан. В народните борби се включиха над 50 борци. Тук през целия ден скарите не спряха да пушат и за всички имаше червено вино. 


КРЪСТЮ ДЕЛИМИТКОВ ВДИГНА ПОБЕДНОТО БУРЕ В КОНКУРСА „НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ВИНО – АСЕНОВГРАД’2019”
Победител в 27- мото издание на конкурса „Най- добро домашно вино – Асеновград’ 2019” е 80-годишният Кръстю Делимитков със сорт Мавруд. Кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов му връчи паричната награда и 50- литровото буре. Кръстю Делимитков взе още две награди в пивката надпревара - за най- възрастен участник и награда „Никола Макдедонски” за най- добър мавруд.     Празничният винарски 31 януари в Асеновград започна с поклонение пред паметника на най- големия винар и баща на станимашката малага Аристи Чорбаджака. От там тръгна и винарското шествие към храм „Св. Богородица Благовещение” – рибната. Чешмата до църквата и тази година благослови винарите с чудо и от нея потече не вода, а вино. След това празникът продължи на градския площад, където водещият на винарията Руслан Мъйнов, музикантите от оркестър „Калофер” и танцьорите от формация „Антик” създадоха неповторима атмосфера с много народна музика, весело настроение и прекрасни изпълнения. Центърът на Асеновград през целия ден ухае на вино и мезета. Под шатрите може да се опитат всякакви видове месни деликатеси, кашкавали, сирена, мед и други вкусотии. Тази година в конкурса „Най- добро домашно вино – Асеновград’2019” се надпреварваха 56 вина, като 13 от тях намериха място в победната редица на винарите.  


НАЙ-ВКУСНИТЕ СТАНИМАШКИ САРМИЧКИ
Най-добрият майстор на запазената марка на Асеновград – лозовите станимашки сармички, тази година се оказа мъж. Неговото кулинарно изкушение било най-вкусно и журито безапелационно присъдило първото място на Златко Кадийски.   Второто място след него зае Кристина Чолакова, която бе отличена с второ място и при зелевите сармички. При тях първото място отиде при Румяна Денкова. Наградите на двете дами връчи зам.-кметът на Асеновград инж. Мария Вълканова.


ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС "НАЗДРАВИЦА ЗА ЛЮБОВТА"
63-ма творци от цяла България се борят за първото място в Шестия национален конкурс "Наздравица за любовта" в Асеновград. Награждаването на най-добрите автори на любовна лирика е тази вечер в Градската библиотека "Паисий Хилендарски". 


АСЕНОВГРАД ЧЕСТВА 141 Г. ОТ СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ
 На 18 януари Асеновград отбеляза 141 години от освобождението си от османско робство. По този повод от 12 ч.се състоя поклонение пред паметника на ген. Дандевил. Асеновградски свещеници отслужиха  заупокойна панихида. Слово произнесе Милко Атанасов – главен учител по история и цивилизация. Рецитираха ученици от ОУ „Ангел Кънчев”, положени  бяха венци и цветя.Специално участие имаше  представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, гр.Пловдив


ЙОРДАНОВДЕН (БОГОЯВЛЕНИЕ) - 2019
28-годишният Мартин Пеев извади Кръста от ледените води на р.Чая в Асеновград тази сутрин, навръх днешния празник Богоявление. Мартин се включва в ритуала за 8-ми път, а успява пръв да достигне до Светото разпятие за втори път. Общо 41 бяха смелчаците, които тази година се престрашиха в студената януарска сутрин да скочат в реката и да станат част от Богоявленския ритуал. Празникът в Асеновград започна с Литийно шествие от асеновградските църковни храмове до пешеходния мост, където асеновградски свещенници отслужиха Празничен водосвет. След това бяха тържествено осветени бойните знамена на Военно формирование 24490, а празникът продължи с концерт и народно веселие на пл. „Акад. Николай Хайтов”


КОЛЕДНАТА ЕЛХА ГРЕЙНА -АСЕНОВГРАД - 2018
Вижте празничното настроение в града ни


СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА - 2018
Щангистът Васил Господинов от СК "Вдигане на тежести - Асеновец" в Асеновград стана “Спортист №1” на града за 2018 г. Призът му бе връчен от кмета на общината Емил Караиванов. Господинов бе избран сред 13 номинирани спортисти заради осмото място в категория 109 кг на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже в Ашхабад, Туркменистан, и първото място на държавното първенство за мъже в Сопот. На второ място в класацията е Катерина Бейчева - таекуон-до, а на трета позиция е състезателката по шинкиокушин Веселина Чирпанлиева.


КОЛЕДАРИ - 2018
Коледари от ДГ "Дружба", ОДК и ОУ "Н. Вапцаров" поздравиха кмета на Община Асеновград


ОБИЧАЙ "КАЛИНИЦА" - АСЕНОВГРАД - 2018
Асеновград пресъздава уникалния за страната ни обичай "Калиница" за Еньовден


ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА АСЕНОВГРАД - 2018
Това са актьорът Иван Иванов и писателят Петър Динчев.


ПРАЗНИК НА АСЕНОВГРАД - 2018
В празничната неделя на 27 май Асеновград празнува своя най-тържествен ден. На официална церемония в криптата на Асеновата крепост ще бъдат удостоени тазгодишните носители на званието Почетен гражданин и от там ще тръгне тържествено шествие към пл. „Акад. Николай Хайтов”. Целият ден ще бъде изпълнен в много празнично настроение и културни мероприятия. В 11:00 ч. е церемония по издигане на националния флаг, а кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов ще поздрави своите съграждани и гости на града с празнично слово на пл. „Акад. Николай Хайтов”.Вечерната програма по случай Деня на Асеновград ще започне в 18:30 ч. с музикалния етно-джаз проект „Glo Bal Kan” с участието на Недялко Недялков – кавал, Петър Миланов – китара, Стоян Янкулов- Стунджи – ударни, Боряна Петрова – вокал. Музикантите от „Шоуто на Слави” Борис Султарийски и Невена Цонева ще зарадват всички. Кулминацията на вечерта ще бъде първото за Асеновград 3 D mapping show. Денят на Асеновград ще завърши с лазерно шоу и празнични илюминации.
ВИНАРИЯ - 2018
60 проби червени и бели вина са постъпили за конкурса на община Асеновград за най-добро домашно вино –  реколта 2017 г. От червените вина преобладават сортовете Мавруд, Рубин, Евмолпия, Каберне совиньон, Мерло и Сира, а от белите – Совиньон блан, Кайлъшки мискет, Памид и Мускат Отонел В майсторската надпревара участват винари от Асеновград, Пловдив, Куклен, Тополово, от села в Родопската яка, та дори чак от Варна и Троян. Във Винзавод – Асеновград, се състоя предварителната селекция и в зависимост от качествата на пробите се избраха вината за втория кръг.  


ЙОРДАНОВДЕН - БОГОЯВЛЕНИЕ -2018

Студент от Асеновград спаси богоявленския кръст от ледените води на река Чая. 21 

 

За контакти:

  • Телефон: 033120230, 033120340, 033120330
  • Град: Асеновград
  • Адрес: пл. Акад. Н. Хайтов 9
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: