Национална Художествена Академия

Оценете
(1 глас)
Национална художествена академия Национална художествена академия
За Нас
Държавното рисувално училище е създадено през 1896 г. от интелектуалците и художниците Константин Величков, Иван Шишманов, Антон Митов, Иван Мърквичка, Борис Шац и Иван Ангелов. Това е началото, поставено с указ на княз Фердинанд, но оттогава и досега историята на Националната художествена академия все повече задължава. Задължава с благородството на това, което дава. На България, на изкуството, на всеки отделен човек, решил да прекрачи нейния праг, за да изучава тайните на прекрасното художество (по определението на Николай Павлович). Вече много поколения студенти и преподаватели са минали през нейните ателиета, в които дори само създадената за повече от столетие атмосфера е способна да образова. „При нас и стените учат“, каза наскоро един професор по живопис. И това не е образователен мистицизъм, а осъзната традиция. Която не можеш да пренебрегнеш и да не поискаш да продължиш. 
През изминалата учебна година могат да бъдат акцентирани някои събития от културния календар на Академията. През юни 2014 г. 
НХА за пореден път взе участие в най-престижния форум за студентско изкуство в Югоизточна Европа. Този път изложбата „Трансформ“ се проведе в Букурещ и отново селекцията на българската художествена академия беше сред най-професионално и съвременно звучащите. Също показателна за амбициите на Академията, като основна образователна институция за подготовка на художници и важен генератор на художествени събития, бе изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ в Градската галерия във Варна. Тази изложба (създадена с подкрепата на Societe Generale Експресбанк) показа произведения на студенти и преподаватели от всички специалности на НХА: „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“. В изложбите в Букурещ и Варна част от специалностите като „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики) присъстваха в залите чрез видеопрезентация. Но не само с тези изложби Академията разви и обогати присъщата си образователна и културна позиция. Това се случи чрез традиционните изложби на завършващите бакалаври и магистри, чрез динамиката на гостуващите експозиции и чуждестранни лектори, и не на последно място, на несекващия образователен процес в ателиетата. НХА стои ползотворно в социалното пространство и чрез функциите на галерия „Академия”, музейната си сбирка, международната си дейност и творческата активност на всички специалности. В този годишник могат да се видят постъпленията в музея и библиотеката на НХА, издадените нови книги и каталози, както и броевете на академичното списание „Изкуство и критика“. Изложбите и събитията, организирани от Академията (независимо дали в нейните пространства, в страната или в чужбина) са многобройни и също са подробно отразени на страниците на настоящото издание. Те са демонстрация на професионализъм и продукт на разширяващо се културно влияние. Затова и официалните рейтингови проучвания и през тази година поставиха НХА на първо място в нейното професионално направление, макар и статистиката да стои далеч от реалното вълнение на живия творчески процес. В тази връзка е необходимо да се изтъкне, че през 2013 г., след провеждане на процедура по акредитация на учебните планове и програми във всички степени на обучение („бакалавър“, „магистър“ и „доктор“), Националната агенция за оценяване и акредитация даде на НХА най-високата си оценка.
 
В Националната художествена академия съществува среда за интегриране на студентите в неравностойно положение за осигуряване на равен достъп до образователни услуги. В две от сградите на Академията, намиращи се  на бул. „Цариградско шосе“ 73 и бул. „Г..М. Димитров“ 100 са изградени асансьорни съоръжения и технически приспособления за лица в неравностойно положение. 
Това беше осъществено по проект BG161РО001/1.1-07/2009/014 „Осигуряване на достъпна и енергоефективна инфраструктура за образователни дейности в НХА“ по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 
 
 
 
Контакти: 
 
Началник на кабинета на Ректора
Антоанета Маркова, I етаж
тел. (02) 988 17 01; факс (02) 987 80 64; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Заместник-ректори:
тел: (02) 989 27 40
проф. Виктор Паунов – Зам.-ректор по учебната дейност, акредитацията и развитието на академичния състав – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
проф. д-р Бисерка Пенкова – зам.-ректор по научната и художествено-творческата дейност – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
доц. Даниела Яннкова – Зам.-ректор по административната и стопаска дейност – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Учебно-методичен отдел
началник отдел Свилена Челебийска–Матеева, I етаж
тел. (02) 988 17 02; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Финансово-счетоводен отдел
и. д. гл. счетоводител Димитринка Рафаилова, III етаж
тел. (02) 987 81 49; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
 
Финансов контрольор
Даниела Алексова, III етаж
тел.(02) 426 4252; 0885 104 955; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Международен отдел / Еразъм
ръководител проф. Митко Динев, II етаж
тел/факс (02) 987 33 28; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Административен отдел
ръководител инж. Владимир Караиванов, III етаж
тел. (02) 426 0452; 0888 344 278; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Стопански отдел
ръководител инж. Борислав Станков, III етаж,
тел. (02) 987 81 50; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Изложбена дейност
ръководител доц. д-р. Бойка Доневска, I етаж
тел. (02) 989 27 40; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Рекламно-информационна дейност
ръководител гл. ас. д-р Ненко Атанасов, I етаж
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Гл. експерт стипендии и общежития
Мария Ландова, I етаж (север)
тел. 088 814 8715, (02) 988 07 65; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
ФАКУЛТЕТ ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА
Декан проф. Светозар Бенчев 
Инспектори:
Златка Боджова и Радослава Георгиева
ул. „Шипка“ № 1, София 1000, I етаж
тел. (02) 988 59 00; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

ФАКУЛТЕТ ЗА ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА
Декан доц. Мирослав Богданов
Инспектори:
Тони Рафаилова и Елия Караиванова
бул. „Цариградско шосе“ №73, София 1113, II етаж
тел. (02) 870 21 06; (02) 426 07 31; 0885 861 776; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Контролен съвет
председател доц. Николай Цачев – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
секретар Златка Бождова – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Връзки с обществеността
Диди Спасова, I етаж
тел. (02) 4230150; 0882 51 51 14; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

За контакти:

  • Телефон: (02)9881701
  • Град: София
  • Адрес: ул.Шипка1
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: