JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 633

ПГСС Проф. Иван Иванов - град Долни Дъбник

Оценете
(84 гласа)
profesionalna-gimnaziq-dolni-dabnik profesionalna-gimnaziq-dolni-dabnik

Проф. Иван Иванов - професионална гимназия за селско стопанство в град Долни Дъбник

 

Началото на земеделското образование в гр. Долни Дъбник е поставено на 5 март 1921 год., когато със заповед на Министъра на земеделието и държавните имоти е създадено Държавно девическо практическо–домакинско училище с пръв директор Никола Бобев, шестима учители и дванадесет ученички.Училището е имало две-годишен курс на обучение, като броят на ученичките ежегодно нараства и към 1943 год. вече се обучават седемдесет. Приемат се девойки със завършено прогимназиално образование от цялата страна, а целта е те да се подготвят за самостоятелна практическа работа в земеделските стопанства и домакинството. Наред с теоретичните знания по общообразователните и специалните предмети, ученичките получават и добра практическа подготовка по земеделие, животновъдство, общо домакинство, шев, готварство, консервиране на храни, отглеждане и възпитание на деца и др.Първоначално училището няма собствена сграда, а се помещава в къщата на Васил Минчев.

Учебните програми дават възможност за добра научна и практическа подготовка, което налага осъвременяване на учебните кабинети и механизиране на учебните ферми. Училището разполага със 650 декара земя, включваща площи за сеитбообръщение, овощни и лозови насаждения, ботаническа градина и дендрариум.

Застъпени са следните ферми – кравеферма, овцеферма, свинеферма, зайцеферма и пчелин.В периода 1970-1978 год. училището има 20 трактора, 6 камиона, автобус, пикап, ЖУК, 12 ремаркета, комбайн и много прикачен инвентар.Към училището функционира школа за професионални шофьори и професионален учебен център.Училището се нарежда сред първите земеделски училища в страната.

От 1 декември 2014 г. директор е Росица Йонова. Осъществява се подновяване на овощната градина, закупена е нова навесна брана.След спечелен конкурс от 29 август 2015 г. директор на Гимназията става Галя Денева –Кръстева. Извършен е ремонт и преоборудване на учебните кабинети, класните стаи и общежитието. Засадени са нови трайни насаждения. За обслужване на транспорта на учениците е закупен автобус.Училището става член на Българската асоциация на професионалните гимназии по земеделие и хранителни технологии и Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.Активно се работи за привличане на бизнеса и административните институции в съвместни дейности, с цел издигане на авторитета на гимназията като образователен център.

 

 

Работно време:

Понеделник - Петък 09:00 - 17:00

Събота - Неделя почивен ден

За контакти:

  • Телефон: 065 14 31 16
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Град: Плевен, Долни Дъбник
  • Адрес: ул. Ген.Вл.Стойчев №1
  • Карта: