125 СУ "Боян Пенев"

Оценете
(47 гласа)

Когато преди 60 години се създава 125 СУ, едва ли някой си е представял днешния облик на училището ни – 1270 ученици от І-ви до ХІІ-ти клас, училище с доказани традиции в чуждоезиковото обучение и с високи завоевания в обучението по математика. През всички тези години трупахме опит, създавахме традиции, търсихме нови пътища, за да можем днес да кажем, че нашето училище е

УЧИЛИЩЕ С ЛИЦЕ, УЧИЛИЩЕ ЗА ЛИЧНОСТИ!

 

В последните години, след извършени сериозни ремонтни дейности, материалната база на училището беше изцяло обновена. Създадена беше актова зала, Училищен музей, два нови компютърни кабинети, пет кабинети за целодневното обучение на учениците. Ремонтиран беше столът на училището и физкултурният салон. Изцяло бяха подменени дограмата и вратите в цялата сграда и беше поставена топлоизолация на цялата сграда. Навсякъде беше монтирано съвременно осветление. Всички коридори на сградата са оформени с пана, които демонстрират творчеството на нашите ученици или информация, събрана от тях.

Всяка година в училището постъпват повече от 150 първокласници. За тях и за всички ученици в начален етап се грижат 24 учители – начални педагози и 10 възпитатели. Акцент в обучението през този етап, освен усвояването на знания по български език и математика, е изучаването на чужди езици – английски, немски, руски. За нивото на знания и умения на учениците говорят красноречиво резултатите от Националното външно оценяване в ІV клас, които за 125-то СУ всяка година са с 10 пункта над средното за София и над 20 пункта над средното за страната.

В прогимназиален етап – от V до VІІ клас, в училището се обучават около 500 ученици в 22 паралелки. В този етап на обучение акцентът е върху чуждоезиковото обучение и математиката. Всяка година в V клас се формират 2 паралелки със засилено изучаване на математика и 5 паралелки със засилено изучаване на чужди езици. Традиционно, реализацията на седмокласниците ни в профилирани паралелки след VІІ-ми клас е 100%.

След VІІ клас училището осъществява прием в профилирани паралелки – профил "Технологичен» - "Предприемачество и бизнес" по програмите на Джуниър Ачийвмънд. Според учебния план на профила учениците изучават теоретичните основи на икономиката –макро- и микро- модели, структури, функции и сфери на приложение; практическите аспекти на предприемачеството, управлението и дейността на ученическа компания; практически аспекти на икономиката във фирмата и офиса; информационни технологии в управлението – бизнес комуникации и приложение на управленски и икономически софтуер; бизнес етични норми; стратегии за успех, лидерство и подготовка за кариера; постиженията и предизвикателствата на глобалната икономика; приложение на световни модели за предприемачество и създаване на джойнт венчър ученическа компания. Преподавателите по специалните учебни дисциплини са от Университета за национално и световно стопанство.

Другият профил е „Природоматематически” с профилиращи предмети математика, информационни технологии и изобразително изкуство. Комбинацията от профилиращи предмети съчетава предимствата на паралелки с изучаване на природни науки и визуални изкуства.
По този начин продължаваме развитието си като училище с отлична подготовка на учениците по математика като основа както за бъдещата им реализация, така и за успешното им участие в национални и международни състезания. Утвърдилият се вече преподавателски екип, който подготвя отборите ни в прогимназиална степен продължава да работи с тях и в гимназиален етап. Профилиращото обучение по информационни технологии се извършва по допълнителни модули, които се избират съобразно желанията и възможностите на учениците – компютърна графика, компютърни мрежи, създаване и публикуване на Web документи, програмираме в Интернет, предпечатна подготовка, моделиране на процеси и обекти, управление на обекти със специализирани ИТ, разработване на проекти, интегриране на дейности. Преподаватели ще бъдат водещи специалисти от Българска академия на науките – Институт по математика и информатика, Европейски софтуерен институт – Център Източна Европа и други образователни и IT институции, с които училището поддържа партньорски взаимоотношения.
Обучението по другия профилиращ предмет, изобразително изкуство, дава възможност за модулно обучение по визуални средства за комуникация, мултимедийни технологии и продукти, реклама, дизайн, комбинаторика и пространство и други.

Всяка година нашите ученици работят активно, участват в многобройни олимпиади, състезания и конкурси, печелят награди. Особено активни са спортистите ни, които са със завоювани призови места на състезания в района, столицата и страната. Гордеем се с успехите на отборите ни по математика - ІV-то място в света на отбора по математика на Международното състезание в Хонг Конг през 2006 година, златни и сребърни медали на международните състезания по математика в Тайланд и Индия, ІІ място в света на състезанието по математика в Хонг Конг през 2010 година, ІV място на Световното отборно състезание по математика в Китай – гр. Пекин през 2012г. Ние особено държим на извънкласната дейност. Учениците ни имат възможност да се занимават в школи по математика, да упражняват любимите си спортове – тенис, волейбол, баскетбол, футбол, карате, да играят модерни, състезателни и народни танци. Част от възпитателната ни работа са провежданите конкурси и състезания между паралелките – за изработване на мартеници и сурвачки, състезанието „Аз обичам България”, конкурси за рисунки, стихове, есета и много други. Самостоятелно и в партньорство, работим активно по проекти от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Училището днес

В училището ни ценим активността и инициативността. Всяка година се провеждат благотворителни акции – за Баба Марта и Коледа и събраните средства се предоставят за лечението на деца, които се нуждаят от това. С помощта на дарители, през м. септември 2012 година беше открита музейна сбирка „Спомени от училище”, в която са събрани предмети, свързани с българското училище от близо 100 години назад.

Учениците ни получават качествено обучение, благодарение на активните ни и амбициозни педагози, много от които са с допълнителна професионална квалификация, доктори на науките, автори на учебници и публикации в професионалния печат. За обучението и възпитанието на нашите ученици се грижат 80 педагози и 20 човека административен и помощен персонал.

Девизът ни "УЧИЛИЩЕ С ЛИЦЕ, УЧИЛИЩЕ ЗА ЛИЧНОСТИ!" е не просто думи, а извод от успешната реализация на нашите възпитаници в миналото и днес. Това е посланието и към бъдещите ни възпитаници!

 

Кликнете, за повече информация в/у :

ПРИЕМ

За контакти:

  • Телефон: 0879945819
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Град: София
  • Адрес: ж.к. Младост 1, ул. "Никола Генадиев" №1
  • Карта: