JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 634

Археологически комплекс Калето- град Мездра

Оценете
(78 гласа)

 


    Археологически комплекс "Калето", град Мездра се намира в непосредствена близост до международен път Е-79, на 90 км от гр. София и на 15 км от гр. Враца.
    В югозападния край на град Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър, е съхранена 70-вековна история, разказвана днес в Археологически комплекс "Калето” .
Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история - от каменно-медната епоха до Средновековието.
   Хълмът над река Искър е запазил следите от две последователно съществували укрепени селища от края на каменно - медната епоха и прехода към бронзовата епоха, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на "Калето” недвумислено показват, че в края на каменно - медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.
    Една от най-значимите находки от края на каменно - медната епоха е откритото през 2008 година ''Светилище на тура”, което няма аналог в България. Дивото говедо тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало “Светилището на тура”, около 2500 години по-късно е създадена ранно- тракийската сакрална структура. Древните траки от племето "трибали” населявяли местността до І век , когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя. 
    Историята на "Калето” продължава през античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на ІІ век, езически култов център от ІІІ век и укрепено селище от ІV-VІ век, развиващо се през късно-римския и ранно-византийския период. Основите на езическото светилище, което прераства в езически култов център и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото "Светилище на тура”. От този период са открити множество бронзови монети от времето на римските императори Дометиан, Клавдий ІІ Готски и Проб, бронзови фибули, украшения за колан, торква и сребърно листо от лавров венец. Многа рядка находка е открита под основата на крепостната стена - бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица - емблема на Римската империя, изразяваща властта и силата. Друга ценна находка е бронзов ключ, намерен сред останките на най-представителната сграда на "Калето”. Поради стратегическото разположение на римската крепост, която е най`запазената крепост от този период у нас, археолозите допускат, че е открит символичният Ключ към Северозапада. 
    По време на Великото преселение на народите крепостта и градът са разрушавани нееднократно. Последната вълна от "варварски народи”, дошли по тези места, били славяните. Последните антични монети открити тук са от времето на ранно-византийският император Юстин ІІ и посочват приблизителната дата на славянското заселване. След славяните по тези земи идват Аспаруховите българи и върху руините от късно-античното укрепено селище през ІХ-ХІ век се развива старобългарско селище. Крепостта и селището са превзети през ХІ век, когато византийският император Василий ІІ завладява северозападните български земи.

Как да стигнем: на 16км. от гр. Враца към гр. София, на входа на гр. Мездра.

Практична информация:
Печат и марка 16а от 100-те Национални туристически обекти.

Комплексът разполага с информационен център, галерия, допълнителни експозиционни зали, атрактивна паркова зона и удобен паркинг.

- Комплексът е начална точка на вело маршрут „гр. Мездра – с. Долна Кремена – с. Царевец – с. Кален”. Подробности за вело маршрутите на територията община Мездра, които са изградени по проект от Адвентура ЕООД може да откриете тук.

- в гр. Мездра може да се види уникална галерията от скулптури на открито, разположена в алеята на централния булевард „Александър Стамболийски”. 

Работно време:

понеделник - петък: 09:00 - 19:00 
събота и неделя:      10:00 - 19:00

Галерия:

003.jpg 16.JPG Dmc_0015.jpg Krepost-Kaleto-Mezdra-1.jpg firms_56167_187833451020130413_123357.jpg firms_56167_27720742020130413_123540.jpg

За контакти: