Драматичен театър - град Търговище

Оценете
(3 гласа)
Dramatichen-teatur-Turgovishte Dramatichen-teatur-Turgovishte

Драматичен театър Търговище е държавен театър в град Търговище. Има собствена зала с 500 места. Той създава собствена продукция и приема гостуващи трупи. Годишно има 3 – 4 продукции и играе около 120 представления. Той е узаконен с Министерско постановление № 274 от 16 юли 1969 година.

Драматичен театър-Търговище  е национален  център на ASSITEJ България  с основна дейност ,свързана с доброволното  сдружаване на театри,организации и физически лица,посветени на театъра за деца и юноши, чрез организиране на инициативи и прояви,свързани с развитието,разпространението и популяризирането в страната и чужбина на театъра за деца и млади хора във всички видове изкуства в сътрудничество с други национални центрове от мрежата на ASSITEJ.

Театърът е приемащ и продуциращ център на спектакли за възрастни и деца. Разнообразието от жанрове, теми и проблеми в спектаклите привлича различни възрасти и социални слоеве в Търговищки и още много региони на България. На сцената на Драматичен театър-Търговище са гостували множество от най-известните български театри и театрални творци. Търговище се оформи като театрален център с традиции и почитатели на изкуството на Мелпомена.

С международна известност и национален престиж се утвърди през годините фестивалът на спектакли за деца „Вълшебната завеса”, на който се изявяват професионални състави от България и Европа. Това е единственият национален форум за детски драматични спектакли, подкрепян от Община Търговище и Министерство на културата, със собствен статут и авторитет. Провежда се ежегодно през първата седмица на м.май. За участие се допускат от 14 до 18 театрални трупи от България и чужбина, подбрани след предварителна селекция.

Всяка година през първата половина на юни театърът е домакин на празниците “Дни на големия театър в малкия град”- театрален форум за възрастни, включващ нашумели спектакли от националния театрален афиш.

В своята репертоарна политика екипът на театъра се води от идеята да бъде близо до хората, търсейки теми и сюжети от нашето съвремие. Към собствения творчески екип биват привличани именити актьори и режисьори на национално ниво. Трупата е изключително мобилна и голямата част от представленията се реализират в турне, което прави съпричастни към театралния продукт зрители от малки и големи селища в цялата страна.

  • Капацитет на голямата зала: 497 места
  • Капацитет на Камерната зала: 100 места

 

За контакти:

  • Телефон: 060 162 528
  • Град: Търговище
  • Адрес: ул. Бенсковски № 2
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Карта: